Σύνδεση Χρήστη

SatisfiedΗ ομάδα του visitmylimnos θέλοντας να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις της Λήμνου μια δυναμική και αξιόπιστη προβολή μέσω της ηλεκτρονικής διαφήμισης έχει σχεδιάσει μια εύκολη και περιεκτική φόρμα καταχώρησης της επιχείρησής σας. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι βάση των δεδομένων της σημερινής κατάστασης της επιχείρησής σας.

Secure page
Προστατεύουμε τα στοιχεία σας. Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας μας για περισσότερες πληροφορίες.

Top Panel

Η γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού

Η Λήμνος έχει μια στιβαρή γαστρονομική παράδοση, αναδίδει ένα διανθισμένο από μικρασιατικές επιρροές άρωμα και προσφέρει αξέχαστες στιγμές ψαροφαγίας δίπλα στο κύμα. Η μακραίωνη ιστορία του τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το λημνιό κρασί, το τυρί καλαθάκι, το σιτάρι και το εξαιρετικής ποιότητας σουσάμι, που στήριξαν την τοπική οικονομία σε πολλές και διαφορετικές εποχές - κάποια απ' αυτά συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα.
Οι βασικές επιρροές της γαστρονομίας του νησιού, προέρχονται από την κεντρική Ελλάδα και τα νησιά της, τη Μικρασία και την Αίγυπτο
Οι Λημνιοί, που από τα πανάρχαια χρόνια υπήρξαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, φτιάχνουν τα φαγητά τους με ντόπια προϊόντα, και ακολουθούν μια διατροφή ίδια με το τοπίο του νησιού τους: λιτή και απέριττη. Αυτό που σήμερα θεωρείται «must» σε παγκόσμιο επίπεδο, για τους κατοίκους αποτελεί το αυτονόητο εδώ και αιώνες.
Σιτάρι, μέλι, κρασί!! Αυτά τα τρία αγαθά αποτελούν τη βάση της λημνιακής παράδοσης. Από εκεί και πέρα, ψάξε και βρες τον περίφημο, από εξαιρετικό γάλα, τραχανά με τον οποίο φτιάχνουν νοστιμότατες σούπες, ξεχωριστές πίτες, πλιγούρι, - όλα από το ευλογημένο σιτάρι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Λήμνος χαρακτηρίστηκε ως ο σιτοβολώνας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την εποχή της παντοδυναμίας της, και, αργότερα, της Κωνσταντινούπολης.
Εξαιρετική φήμη έχουν, επίσης, τα παξιμάδια και το λημνιό αλεύρι, με το οποίο φτιάχνουν όχι μόνο θαυμάσιο ψωμί, αλλά και φλομάρια.

Το Τυρί


Σπουδαία θέση στο καθημερινό τραπέζι κατέχουν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με πρώτο και καλύτερο το λημνιό καλαθάκι (περίφημη φέτα). Για την παρασκευή του, χρησιμοποιούν πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο πήζουν μέσα στα τυροβόλια (καλαθάκια πλεγμένα με πράσινα βούρλα). Υπάρχει το φρέσκο και το ξερό ή μελίπαστο, που το στεγνώνουν σε σκιερά μέρη τα καλοκαίρια.

Το Μέλι


Το εξαιρετικής ποιότητας μέλι της Λήμνου, μοσχοβολάει θυμάρι και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα της Ελλάδας. Παλαιότερα το παρήγαγαν εύποροι κάτοικοι του νησιού, που είχαν σαν χόμπι τη μελισσοκομία, σήμερα, όμως, υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες και άλλοι τόσοι σωστοί επαγγελματίες, από τους οποίους μπορείς να προμηθευτείς αγνό προϊόν. Μη φύγεις σε καμία περίπτωση από το νησί χωρίς να γευτείς το μέλι του.

Το Κρέας


Για τους Λημνιούς, κρέας σημαίνει αρνί ή κατσίκι. Το χοιρινό το έσφαζαν την επομένη των Χριστουγέννων και το γεγονός αυτό αποτελούσε οικογενειακή γιορτή. Απ' αυτό δεν πετούσαν σχεδόν τίποτα. Το μοσχάρι έπαιζε και παίζει πολύ μικρό ρόλο στην καθημερινότητά τους. Κρέας για τους κατοίκους είναι, επίσης, και ο κόκορας, με τον οποίο φτιάχνουν σούπα ή κοκκινιστό με φλομάρια.

Τα Ψάρια


Οι Λημνιοί έγιναν ψαράδες και εξοικειώθηκαν με τη γεύση των θαλασσινών μόλις τους 2 τελευταίους αιώνες, μετά την απομάκρυνση, δηλαδή, του κινδύνου των πειρατών. Τη μαγεία του περιττού και της πολυτέλειας, τη διδάχθηκαν από τους Μικρασιάτες και τους πρόσφυγες της Πόλης, και επηρεάστηκαν από τις κοσμοπολίτικες διατροφικές συνήθειες των πλουσίων του Ρωμαίικου Γιαλού. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν παύει να υπάρχει στην κουζίνα τους έντονο το στοιχείο της παράδοσης.

Τα ζυμαρικά


Ένα από τα παραδοσιακά προιόντα της Λήμνου είναι και τα νοστιμότατα φλωμάρια, οι τοπικές χυλοπίτες που παρασκευάζονται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κόκορα κοκκινιστό με φλωμάρια, ένα από τα πολλά τοπικά πιάτα.

Ψωμί και παξιμάδια


Εξαιρετικές είναι οι ποικιλίες ψωμιών και παξιμαδιών, από σταρένιο, σιμιγδαλένιο ή ανάμεικτο με κριθάρι αλεύρι: εφτάζυμα (αφράτα και αρωματικά παξιμάδια, ζυμωμένα με μαγιά και μύκητα ρεβιθιού), κλίκια (μικρά τυρόψωμα σε σχήμα σαλίγκαρου), κλεφτόψωμο (ψωμί αλειμμένο με μέλι και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, που, σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχνεται από τη μάνα της νύφης, πριν από το γάμο, και «κλέβεται» από μια γειτόνισσα, η οποία το μοιράζει στη γειτονιά).

Ο Τραχανάς


Είναι περίφημος ο λημνιός σταρένιος τραχανάς. Την παλιά εποχή, άλεθαν το σιτάρι σε πέτρινο χερόμυλο, το ανακάτευαν με ξινισμένο γάλα, το άφηναν στον ήλιο να στεγνώσει και, τέλος, το περνούσαν από σήτες. Μέχρι σήμερα τον χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν νοστιμότατες σούπες, πίτες, γεμιστούς ντολμάδες ή για να συνοδεύουν το αρνίσιο κρέας.

Η Φάβα ή Άφκος


Η Φάβα είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο όσπριο. Πρόκειται για μικρό πράσινο μπιζέλι, που, αφού ξεραθεί στον ήλιο, τρίβεται σε μυλόπετρες. Όταν βράσει, γίνεται σαν κρέμα, έχει πράσινο χρώμα και είναι ιδιαίτερα γλυκό.

Τα Γλυκίσματα

Αναζητήστε τους σαμσάδες, φύλλα ζύμης τυλιγμένα στο σουσάμι και πασπαλισμένα με μέλι. Πολλά σιροπιαστά, γλυκά του κουταλιού, πίτες γλυκές, πασχαλινές κουλούρες, γλυκά με μέλι ή πετιμέζι και τα βενιζελικά, είδος φοντάν με αμύγδαλο και σοκολάτα σκεπασμένα με γλάσο βανίλιας.

Το κρασί


Oι αρχαιότατες μαρτυρίες αμπελοκαλλιέργειας στο νησί, αποτελούν, εκτός των άλλων, και την πρώτη ρητή πληροφορία για τους διαθαλάσσιους δρόμους οινεμπορίου στο Αιγαίο. Το στίγμα του αμπελιού και τη σημασία του στο νησί, τα δίνει η σύνδεση του Ηφαίστου με τον πρώτο βασιλιά της Λήμνου, το Θόαντα.
Η αμπελοοινική Λήμνος είναι γνωστή στον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι με λημνιό κρασί ευφραίνονταν οι Αχαιοί, όσο βαστούσε η πολιορκία της Τροίας.
Σήμερα ποικιλίες όπως το Λημνιό ή καλαμπάκι η πιο αρχαία ποικιλία του νησιού και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας έχουν βραβευτεί και έχουν κάνει τη Λήμνο γνωστή στο χώρο της οινοποιίας.

Photo Gallery

Scroll to Top