Σύνδεση Χρήστη

SatisfiedΗ ομάδα του visitmylimnos θέλοντας να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις της Λήμνου μια δυναμική και αξιόπιστη προβολή μέσω της ηλεκτρονικής διαφήμισης έχει σχεδιάσει μια εύκολη και περιεκτική φόρμα καταχώρησης της επιχείρησής σας. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι βάση των δεδομένων της σημερινής κατάστασης της επιχείρησής σας.

Secure page
Προστατεύουμε τα στοιχεία σας. Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας μας για περισσότερες πληροφορίες.

Top Panel

Οι άνθρωποι

Η Λήμνος έχει πάντα ανοικτή την αγκαλιά της τόσο στον επισκέπτη που θέλει να αναζωογονηθεί, όσο και στον ανήσυχο περιηγητή που αναζητά έναν άλλο τρόπο ζωής - ακόμα κι έναν νέο τόπο κατοίκησης.
Εδώ, στην καρδιά του Βορείου Αιγαίου κατοικούν άνθρωποι φιλόξενοι και... χαλαροί που δεν αναλώθηκαν στη στείρα ανάπτυξη. Οι σημερινοί κάτοικοι της Λήμνου είναι απλοί άνθρωποι, νησιώτες με αυθεντική φινέτσα, που θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο των Αργοναυτών, καλοσυνάτοι και ιδιαίτερα φιλόξενοι. Κινούνται σε αργούς ρυθμούς, χωρίς το άγχος που ταλανίζει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.
Οι πιο πολλοί κάτοικοι, όπως τα αρχαία χρόνια, έτσι και σήμερα, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Όμως δεν λείπουν και άλλα επαγγέλματα. Ψαράδες, επιχειρηματίες, έμποροι, βιοτέχνες, σιδεράδες, ακόμα και καλλιτέχνες. Σε ορισμένα χωριά θα συναντήσει κανείς έντονο το μικρασιατικό στοιχείο, αφού δεν ήταν λίγες οι οικογένειες που βρήκαν καταφύγιο στη Λήμνο, μετά το διωγμό τους από τα σπίτια τους και τα παράλια της Ιωνίας.
Αναφέρεται ότι πολλοί εύποροι Λημνιοί εγκατέλειψαν το 1770 το νησί, μαζί με τις οικογένειές τους, για να γλιτώσουν από την εισβολή των στρατευμάτων του Τούρκου ναύαρχου Χασάν Χατζή Τζετζάερλη και κατέφυγαν στην τότε «γη της επαγγελίας», την Αίγυπτο, όπου έκαναν τρανή περιουσία με την οποία ωφέλησαν σημαντικά την πατρίδα τους. Στην Αλεξάνδρεια, οι Λημνιοί διέπρεψαν ως βαμβακέμποροι. Στη δεκαετία του '50 μάλιστα, κάποιοι έφεραν και φύτεψαν το συγκεκριμένο σπόρο στο νησί, τα εδάφη του οποίου έχουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του (επιφανειακά νερά) και από τότε η Λήμνος έγινε κέντρο παραγωγής βαμβακιού. Τότε διανοίχτηκαν και τα πιο πολλά πηγάδια, καθώς επίσης χτίστηκε και το εκκοκκιστήριο που δεσπόζει στην είσοδο της Μύρινας. Η συγκομιδή γινόταν για πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς εδώ κι αρκετό καιρό η συστηματική καλλιέργεια έχει σταματήσει (παρά τις προσπάθειες κάποιων να την επαναφέρουν πειραματικά για λόγους δημιουργίας εκλεκτού σπόρου) και αντικαταστάθηκε με τα σιτηρά, το σουσάμι και τα αμπέλια. Πολλοί ντόπιοι μετανάστευσαν επίσης μαζικά από το 1890 μέχρι το 1910 στην Αμερική. Τη δεκαετία του '50, πολλοί Λημνιοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ξανά, κατά εκατοντάδες, κυρίως στην Αυστραλία. Παρ' όλα αυτά είναι γεγονός ότι ποτέ δε έπαψαν να επιστρέφουν στη γενέτειρά τους, μερικοί ακόμα και κάθε χρόνο.
Παρακάτω αναφερόμαστε στα πιο σημαντικά παραδοσιακά επαγγέλματα των ντόπιων:

Οι ιστορικοί Κεχαγιάδες


Στη Λήμνο, από τα παλιά χρόνια, η κοινωνική δομή κάθε τόπου χαρακτηριζόταν από την παρουσία του παραδοσιακού κτηνοτρόφου. Οι Κεχαγιάδες, λοιπόν, άλλοτε άρχοντες στα βοσκοτόπια και κυρίαρχοι στα κοπάδια, ήταν εγκατεστημένοι δίπλα στις μάντρες τους, για να φροντίζουν τα ζώα και ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης. Ανέπτυξαν μάλιστα τη δική τους κουλτούρα που διατηρείται μέχρι σήμερα μέσα από την παράδοση που διασώθηκε (π.χ. κεχαγιάδικα τραγούδια και χοροί).

Οι σφουγγαράδες


Η αλιεία και η επεξεργασία του φυσικού σπόγγου άνθισε για πολλές δεκαετίες στο νησί. Ακόμα και σήμερα μπορεί να συναντήσετε κάποιον από τους τελευταίους σφουγγαράδες στο καφενείο κάποιου χωριού, ο οποίος θα μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες του. Η τέχνη αυτή δεν ασκείται πια στο νησί, αλλά αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Σπογγαλιείας, που βρίσκεται στη Ν. Κούταλη.

Οι σιδεράδες ή Κατσίβελοι

Οι Λημνιοί πάντα κατεργάζονταν και ακόμα το κάνουν ασφαλώς σε μικρότερο βαθμό (λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης) το μέταλλο και τη φωτιά. Περίφημα τα σιδεράδικα ή «κατσιβελιά», από τα οποία λίγα έχουν απομείνει πλέον. Φαίνεται ότι στο σώμα του Λημνιού πάντα κυλάει ο «ιχώρ» του Ηφαίστου.

Οι αγγειοπλάστες


Τέλος ειδική αναφορά αξίζουν και οι αγγειοπλάστες της Λήμνου, από τους οποίους έχουν απομείνει επίσης λίγοι. Γνήσιοι εργάτες της παραδοσιακής τέχνης ζυμώνουν τη «Λημνία Γη» και φτιάχνουν όμορφα αντικείμενα χρηστικής ή διακοσμητικής αξίας, όπως λαγήνια, θυμιατά κ.ά.

Photo Gallery

Scroll to Top