Σύνδεση Χρήστη

SatisfiedΗ ομάδα του visitmylimnos θέλοντας να δώσει σε όλες τις επιχειρήσεις της Λήμνου μια δυναμική και αξιόπιστη προβολή μέσω της ηλεκτρονικής διαφήμισης έχει σχεδιάσει μια εύκολη και περιεκτική φόρμα καταχώρησης της επιχείρησής σας. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι βάση των δεδομένων της σημερινής κατάστασης της επιχείρησής σας.

Secure page
Προστατεύουμε τα στοιχεία σας. Διαβάστε την Πολιτική Προστασίας μας για περισσότερες πληροφορίες.

Top Panel

Αρχιτεκτονική

Η Λήμνος διαθέτει μια ιστορική ατμόσφαιρα αφού η αρχιτεκτονική της συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με το νεοκλασικό και το μοντέρνο. Κτίρια διαφορετικών περιόδων και τεχνοτροπιών στέκουν δίπλα - δίπλα σε μια παράξενη γειτονία, και δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο εικόνων. Μέσα από μια μικρή βόλτα στη πόλη νιώθει κανείς να του αποκαλύπτεται το χθες και το σήμερα του τόπου. Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού μπορείτε να θαυμάσετε τόσο στην όμορφη πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, όσο και σε πολλά χωριά της Λήμνου.
Ανάμεσα σ' αυτά ο Κοντιάς, με τα πετρόχτιστα αρχοντικά των ναυτικών, τους εντυπωσιακούς πέτρινους ανεμόμυλους, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τις βυζαντινές εικόνες και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που είναι και η παλαιότερη του χωριού, ο Μούδρος με το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές, το Βάρος, με τα αναρίθμητα πετρόχτιστα σπίτια που μαρτυρούν την τέχνη και το μεράκι των παλαιών μαστόρων της Λήμνου.
Τα κάστρα


Τα κάστρα κι οι βίγλες της Λήμνου είναι επίσης σημαντικά στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος. Από τις δεκάδες στρατιωτικές κατασκευές της Φραγκοκρατίας, έχει παραμείνει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση το κάστρο της Μύρινας. Άλλωστε τη Μύρινα οι ντόπιοι τη λένε ενίοτε και Κάστρο (όνομα που επίσημα αντικαταστάθηκε μόλις τη δεκαετία του '50).
Τα αρχοντικά και το Λημνιακό σπίτι


Το αρχιτεκτονικό στυλ της πρωτεύουσας της Λήμνου αποτελείται από σπίτια και διώροφα ή τριώροφα αρχοντικά, φτιαγμένα από ογκώδεις πέτρες, σε νεοκλασικό ρυθμό. Τα όμορφα αυτά κτίρια διαθέτουν επίσης ξύλινα μπαλκόνια και κεραμοσκεπές.
Το Λημνιακό παραδοσιακό σπίτι διακρίνεται όχι μόνο για την απλότητα και τη σωστή μελέτη στη διαμόρφωση των χώρων του, αλλά και για το αρμονικό «δέσιμό» του με το φυσικό περιβάλλον. Διαθέτει, ως επί το πλείστον, έναν όροφο και τζάκι, που είναι η γωνιά για το μαγείρεμα. Εξέλιξη αυτού του καλυβιού, είναι το διώροφο κτίσμα (κατώι, ως βοηθητικός χώρος, και ανώι, ως σπίτι) με εξωτερική πέτρινη σκάλα. Τα περισσότερα είναι πετρόχτιστα και, από κάποια εποχή και μετά, με κεραμίδια, κάτι που χαρίζει στο νησί μεγάλη γραφικότητα.
Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού μπορείτε να θαυμάσετε τόσο στην όμορφη πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, όσο και σε πολλά χωριά της Λήμνου. Ανάμεσα σ' αυτά ο Κοντιάς, με τα πετρόχτιστα αρχοντικά των ναυτικών, τους εντυπωσιακούς πέτρινους ανεμόμυλους, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τις βυζαντινές εικόνες και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που είναι και η παλαιότερη του χωριού, ο Μούδρος με το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές, το Βάρος, με τα αναρίθμητα πετρόχτιστα σπίτια που μαρτυρούν την τέχνη και το μεράκι των παλαιών μαστόρων της Λήμνου.
Οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια


Τα εξωκλήσια είναι διάσπαρτα σαν αγριολούλουδα σε όλο το νησί και ο αριθμός τους ξεπερνά τα τετρακόσια, στα οποία οι ντόπιοι τα λειτουργούν στις μνήμες των αγίων που είναι αφιερωμένα προσφέροντας διάφορα εδέσματα μέχρι κρασί και ντόπιο τσίπουρο. Οι καταπληκτικές πετρόκτιστες εκκλησίες, έργα μεγάλων μαστόρων και πετροπελεκιστών της Λήμνου του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, κοσμούν κυριολεκτικά κάθε χωριό. Ιδιαίτερου κάλλους είναι και τα πετρόκτιστα πυργοειδή καμπαναριά, που σε κάποιους από τους ναούς χρησιμοποιούνται ακόμα. Η πιο αρχαία εκκλησία του νησιού, αυτή του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο χωριό Ρεπανίδι, είναι χτισμένη σε ρυθμό Βασιλικής και από το 2010 αναπαλαιώνεται. Κατέχει ένα αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.
Οι μάντρες της Λήμνου


Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στις περίφημες στεγασμένες μάντρες της Λήμνου. Οι πετρόχτιστες, καλά δομημένες και στεγασμένες μάντρες (ή μαντριά) είναι, στην πλειονότητά τους, μεγάλα και απαράμιλλης αρχιτεκτονικής αξίας συγκροτήματα. Βρίσκονται χτισμένες διάσπαρτα σ' ολόκληρο το νησί, με προσανατολισμό τέτοιο, που να προστατεύουν από το βοριά και να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Πρόκειται για ενός χώρου κτίσματα, που αρχικά κατασκευάστηκαν για να στεγάζουν τους ανθρώπους και, στη συνέχεια, τα ζώα και τους καρπούς της γης. Έχουν χωμάτινο δάπεδο, ξύλινες στέγες, μικρή πόρτα εισόδου, παρόμοιο νότιο παράθυρο και μια πέτρινη, ελάχιστα υπερυψωμένη, πεζούλα, που παλιά χρησίμευε σαν κρεβάτι του βοσκού. Εντυπωσιακή ήταν η έμφυτη αίσθηση αρμονίας των σχημάτων που ενέπνεε τους τεχνίτες, οι οποίοι τις έχτιζαν πάνω στο χώμα «ακολουθώντας» τις εκάστοτε κλίσεις του εδάφους με μια απίστευτη «πλαστικότητα». Αυτή η άγνωστη και συχνά αγνοημένη αρχιτεκτονική, περικλείει στο σύνολό τους τα αποτυπώματα ενός αρχέγονου λαϊκού πολιτισμού.
Οι μύλοι


Ένα από τα πολλά αρχιτεκτονικά στολίδια της Λήμνου είναι και οι ανεμόμυλοι. Οι Φράγκοι εγκατέστησαν για πρώτη φορά ανεμόμυλους στον ελλαδικό χώρο το 1204 και φυσικά η πρώτη επιλογή, λόγω των ισχυρών ανέμων της, ήταν η Λήμνος. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν μια παράδοση που διήρκησε σχεδόν 800 χρόνια. Οι ανεμόμυλοι μπορεί πλέον να μη χρησιμοποιούνται, αλλά ανθίστανται στο χρόνο και υψώνουν το ανάστημά τους, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανές τις παλιές καλές εποχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι αναπαλαιωμένοι με επιμέλεια.

Photo Gallery

Scroll to Top